Experiența clientului B2B - 5 strategii de îmbunătățire

Într-un mediu atât de competitiv și volatil, experiența clientului B2B poate influența semnificativ traseul evolutiv al unui business. În sectorul B2B (business-to-business), mai cu seamă, nu există timp pentru greșeli. Clienții își selecționează foarte bine colaboratorii și taxează orice problemă care i-ar putea împiedica să se bucure de rezultatele așteptate. Tocmai de aceea, devine mai mult decât necesar să-ți concentrezi eforturile pentru a menține interesul partenerilor de afaceri. O colaborare pe termen lung aduce implicit noi oportunități de evoluție.

Totuși, oricât de simplu ar părea în teorie, vei avea nevoie de un plan bine pus la punct.

Te întrebi care sunt cele mai facile modalități prin care poți îmbunătăți experiența clientului B2B?

selective focus young man handshake with someone office

Descoperă mai jos cinci strategii testate:

1.   Cunoaște-ți clientul

Înainte de a lua o decizie, e esențial să știi cu cine stai de vorbă. Cine este clientul dispus să colaboreze cu tine? Care sunt punctele lui de interes și cum alege să-și gestioneze afacerea? În zona de business, colaborările sunt încheiate în urma unui proces amănunțit de research și analiză. Există o frică generală de a nu cauza pagube companiei, tocmai de aceea clienții au grijă pe cine aleg drept colaborator. Înțelege-le nevoile și adaptează comunicarea în consecință. Nu te rezuma doar la partea financiară, clienții vor observa că te gândești numai la profit. Mizează pe o viziune centrată pe client și creează o cultură organizațională bazată pe experiențe și interacțiuni pozitive B2B.

2.   Experiența clientului trebuie personalizată

La fel ca în cazul unui consumator care caută produse și servicii ingenioase, clienții B2B au nevoie de parteneri care pun accent pe inovație. Spre exemplu, dacă activezi în domeniul de prelucrare a metalelor, vei avea nevoie de o strategie complexă de marketing industrial. Nu poți veni în fața clienților cu aceleași mesaje adoptate de concurență. Pune accent pe unicitatea afacerii și scoate-ți în evidență punctele forte.

 

Consiliază clienții și vino cu informații relevante

businessman explaining infographic elements sheet his female colleague

Experiența clientului nu are cum să înregistreze îmbunătățiri dacă alegi să repeți informații standard despre afacerea ta. Nimeni nu vrea să audă ceva ce se știe deja. În plus, s-a demonstrat că majoritatea clienților B2B preferă să caute singuri informațiile de care au nevoie. Majoritatea evită ajutorul din partea unui expert în vânzări pentru că repetă la nesfârșit același discurs. Însă, care este cel mai eficient mod de a informa potențialii clienți dacă nu prin intermediul resurselor proprii? Alege persoane calificate, care pot educa și consilia clienții despre compania ta. Vino cu detalii și mesaje valoroase, relevante pentru ceea ce caută.

1.   Adoptă strategii durabile de suport și comunicare

Chiar dacă ai reușit să generezi conversii, nu trebuie să renunți la eforturile de menținere a unei comunicări deschise cu partenerii de afaceri. Consecvența este un element cheie în mediul de business, tocmai de aceea nu trebuie să-l scapi din vedere. Oferă-le suport în orice etapă a achiziției și vino cu soluții inovative la problemele cu care se confruntă. De asemenea, investește mai mult în activitățile de pe rețelele sociale și conectează-te în timp real cu partenerii B2B. Dacă vrei să oferi un plus de creativitate și personalizare comunicării, nu ezita să adopți o strategie inbound.

2.   Îmbunătățește constant experiența clientului

Analizează în mod constant feedback-ul primit și implementează un serviciu de relații cu clienții. Colectează informațiile primite din partea lor și transformă-le în posibile șanse de evoluție profesională. Creează o bază de date în care să integrezi toate sugestiile venite din partea clienților. Întotdeauna este loc de mai bine, mai ales în mediul B2B, când așteptările cresc pe zi ce trece. Adoptă o strategie inbound de optimizare a site-ului oficial pentru a îmbunătăți experiența web a vizitatorilor. Adaugă grafice, imagini și videoclipuri relevante pentru a crește rata de interacțiune.

Ești în căutarea unor clienți B2B, dar nu știi exact ce strategii să aplici pentru a facilita colaborări pe termen lung?

Nu ezita să mixezi sfaturile de mai sus cu o strategie inbound adaptată companiei tale!

Leave A Comment