Marketing outbound vs. inbound - care este mai eficient?

Strategia de marketing outbound rămâne pentru mulți specialiști din domeniu principala modalitate de promovare și atragere a clienților. Este o tehnică folosită deja de mulți ani în industrie, însă nu înseamnă că reprezintă cea mai eficientă soluție. Într-o piață în care informațiile circulă neîntrerupt, iar atenția consumatorilor este limitată, strategiile standard nu mai pot genera efectele dorite. Tocmai de aceea, multe branduri au început să implementeze soluții inbound, care pot susține rezultate pe termen lung.

Totuși, care este diferența mai exact dintre cele două strategii și cum știi că ai ales varianta cea mai bună pentru business-ul tău? Răspunsurile la asemenea întrebări le vei găsi în rândurile de mai jos.

 

Ce este marketingul outbound?

Activitățile de marketing outbound presupun livrarea de conținut general către potențialii clienți. Printre principalele tehnici folosite se numără: reclame televizate sau pe rețelele sociale, telemarketing sau email marketing. Tocmai pentru că folosește mesaje standard, din dorința de a viza cât mai mulți consumatori, marketingul outbound nu mai poate funcționa. În plus, este destul de costisitor, iar rezultatele pe care le generează nu se ridică la nivelul așteptărilor unui business dornic de evoluție.

 

De ce nu mai pot funcționa strategiile de marketing outbound?

Să cauți acul în carul cu fân nu este deloc o soluție care merită a fi abordată, mai ales în marketing. De ce să te adresezi unui număr mare de consumatori cu mesaje irelevante când poți să alegi doar un segment specific? Publicul a învățat să-și sorteze foarte bine mesajele, tocmai de aceea filtrează informațiile și se oprește asupra celor cu adevărat interesante. Ce înseamnă interesant în limbajul clientului? Un mesaj personalizat, valoros, care i se adresează și îi satisface o nevoie sau o dorință. Într-un asemenea context, marketingul outbound a pierdut teren în fața celui inbound.

Să luăm exemplul strategiilor de marketing industrial. Cum crezi că ai putea genera interesul publicului țintă dacă te adresezi tuturor cu aceleași informații și termeni de specialitate? Consumatorii expuși la strategiile de marketing industrial au nevoie mai mult ca niciodată să li se ofere soluții ingenioase, dar și mesaje relevante.

 

Diferențe între marketing outbound și inbound

people hangout together coffee shop

Comparativ cu soluțiile de marketing outbound, implementarea unei strategii inbound poate îmbunătăți semnificativ modalitățile de promovare. Cum anume?

Ei bine, activitățile de marketing inbound au la bază următoarele principii:

  • Identificarea publicului țintă interesat de produsele sau serviciile pe care le oferi – O strategie inbound te va ajuta să ajungi la persoanele care se regăsesc în valorile brandului tău. Nu vei mai pierde timp și bani pentru a le vorbi celor care nu se potrivesc așteptărilor tale. Însă, pentru a le capta atenția e recomandat să abordezi o strategie SEO puternică. Stabilește cuvintele cheie potrivite și publică articole de blog care să se plieze nevoilor pe care le au. Optimizează-ți site-ul pentru motoarele de căutare și vino cu mesaje creative pentru rețelele sociale.
  • Crearea unei conexiuni cu potențialii și actualii clienți – Marketingul inbound trece dincolo de vânzarea unor produse sau servicii, este despre captarea încrederii și loializarea clienților. Se bazează pe relații bine consolidate între brand și consumatori și are ca principal obiectiv creșterea gradului de implicare. Odată ce ai reușit să-ți formezi o bază de consumatori loiali și începi să aplici consecvent principiile inbound, șansele de extindere a afacerii vor crește.
  • Creșterea notorietății brandului și îmbunătățirea imaginii – Un brand care știe să se plieze în funcție de nevoile consumatorului este deja cu un pas în fața concurenței. Consumatorii îi apreciază pe cei care nu urmează traseul stabilit de piață. Strategiile de promovare personalizate stârnesc atenția și oferă contextul ideal generării conversiilor.

 

Care este secretul marketingului inbound?

inbound marketing vs outbound marketing img art 01

 

Consecvență? Personalizare? Inovație?

Toate cele de mai sus.

Rețeta marketingului inbound are la bază trei etape importante:

  1. Captarea atenției.
  2. Crearea contextului ideal pentru interacțiune.
  3. Susținerea consumatorului în toate etapele aferente achiziției.

Dacă reușești să le mixezi așa cum trebuie vei putea definitiva o strategie inbound perfect funcțională.

Vrei să te abați de la clișeele industriei și să generezi cu ușurință interesul clienților?

Alocă resurse pentru soluțiile inbound și bucură-te de vizibilitatea la care speri!

Leave A Comment